Priopćenje Zeleno-lijeve koalicije

Priopćenje Zeleno-lijeve koalicije

Povodom jučerašnjeg proglašenja “raskida zeleno-lijeve koalicije” od strane Radničke fronte putem medija i društvenih mreža, dajemo sljedeće priopćenje.

Povodom jučerašnjeg proglašenja “raskida zeleno-lijeve koalicije” od strane Radničke fronte putem medija i društvenih mreža, dajemo sljedeće priopćenje:

U listopadu je vodstvo Radničke fronte u više navrata putem medija pred ostale članice zeleno-lijeve koalicije (Možemo!, Novu ljevicu, Zelena alternativa ORaH) postavilo ultimatum oko podrške njihovoj kandidatkinji za gradonačelnicu Rijeke ili bi to “moglo dovesti do pucanja zeleno-lijeve koalicije u cjelini”. Stranke Možemo!, Zagreb je naš! i Nova ljevica donijele su odluku da na takav ultimatum ne pristaju te, sukladno tome, da s Radničkom frontom ne otvaraju proces pregovora o zajedničkom izlasku na lokalne izbore 2021. godine. O odlukama su odmah informirane sve stranke koalicije te je sazvan sastanak kako bi se detalji odluka pojasnili te utvrdili daljnji oblici suradnje na lokalnoj i nacionalnoj razini budući da se odluka o odvojenom izlasku na lokalne izbore nije odnosila na prekid suradnje u skupštinskom i saborskom klubu. Međutim, Radnička fronta se na taj poziv oglušila, a putem društvenih mreža i svoje službene internetske stranice iznijela neutemeljene optužbe na račun ostalih članica koalicije u tekstu naslovljenom “Raskid zeleno-lijeve koalicije”.

Proglašavanje raspada koalicije putem medija i društvenih mreža od strane Radničke fronte primili smo na znanje te poručujemo da zeleno-lijeva koalicija u sastavu Možemo! – Zagreb je naš! – Nova ljevica – Zelena alternativa ORaH nastavlja raditi dalje u interesu građana Hrvatske, a smatramo da nakon iznesenih optužbi i teško narušenih odnosa u javnosti više nema prostora za suradnju s Radničkom frontom unutar istog Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka u Saboru i Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. O ovoj odluci obavijestili smo zastupnicu Radničke fronte u Saboru i zastupnika Radničke fronte u Gradskoj skupštini, i s njima smo spremni na daljnju suradnju unutar saborske i zagrebačke skupštinske oporbe.

Nemamo namjeru odgovarati na daljnje optužbe Radničke fronte na naš račun plasirane putem medija i društvenih mreža jer takva stranačka medijska prepucavanja štete i Radničkoj fronti i strankama u zeleno-lijevoj koaliciji te skreću pažnju s važnih pitanja našeg društva i oduzimaju kapacitete za osmišljavanje i provedbu politika društvene jednakosti u interesu svih građana. A to je ipak krajnji cilj našeg političkog djelovanja.

Možemo!
Nova ljevica
Zelena alternativa ORaH
Zagreb je NAŠ!