Primopredaja vlasti u Zagrebu: upravljat ćemo odgovorno, transparentno i efikasno

Primopredaja vlasti u Zagrebu: upravljat ćemo odgovorno, transparentno i efikasno

Na prvoj konferenciji za medije nakon pobjede u drugom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba, Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet ponovno su istaknuli prioritete kojima ćemo se voditi u upravljanju gradom, te najavili aktivnosti koje će se odvijati u narednom tjednu.

Na prvoj konferenciji za medije nakon pobjede u drugom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba, Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet ponovno su istaknuli prioritete kojima ćemo se voditi u upravljanju gradom, te najavili aktivnosti koje će se odvijati u narednom tjednu.

Danijela Dolenec je istaknula: “Mi ćemo kao nova gradska uprava raditi u javnom interesu i s ciljem da poboljšamo uvjete i kvalitetu života svih građana Zagreba. Važno je da ovdje, iz pozicije vlasti, ponovimo prioritete koje smo spominjali u kampanji, a koji su prioritetni za naredno razdoblje: ubrzat ćemo postpotresnu obnovu, potaknut ćemo energetsku tranziciju i stvaranje zelenih radnih mjesta, povećat ćemo recikliranje, zatvorit ćemo Jakuševec, unaprijedit ćemo mrežu vodoopskrbe i odvodnje, ojačat ćemo i unaprijediti javni promet u Zagrebu i gradit ćemo javne stanove za najam kako bi poboljšali pristupačnost stanovanja u Zagrebu. Modernizirat ćemo vrtiće i škole, unaprijediti skrb za starije i palijativnu skrb, poboljšati primarnu zdravstvenu zaštitu, učiniti ovaj grad pristupačnijim za osobe s invaliditetom, osigurati pomoć za žene žrtve nasilja i unaprjeđivati sve politike koje se tiču rodne i LGBTIQ+ ravnopravnosti.” Dodala je i kako ćemo kao nova gradska uprava upravljati odgovorno, transparentno i efikasno da bi se ovi ciljevi ostvarili. „Svjesni smo problema koji nas čekaju, ali za te poslove smo spremni – bit ćemo moderna gradska uprava koja diše kako i ovaj grad diše, a to je grad koji je dinamičan, tolerantan i otvoren prema budućnosti.”

Tomislav Tomašević se zahvalio svim građankama i građanima koji su mu dali povjerenje u drugom krugu, njih gotovo 200 tisuća, rekavši kako ta velika podrška u isto vrijeme i obvezuje. “Osjećamo veliku odgovornost da to povjerenje opravdamo. Dat ćemo doista sve od sebe u sljedeće četiri godine da Zagreb dobije upravu kakvom će se građani ponositi.”

Tomašević je najavio kako je za petak, 4. lipnja dogovorena primopredaja vlasti koja će se održati u zgradi Gradske uprave. “Mi ćemo tom prilikom dobiti zapisnik o primopredaji.  Očekujem da će biti dug i nekoliko stotina stranica koje će sadržavati stanje o svim projektima, preporuke ove gradske uprave o projektima koji su u tijeku ili koji se trebaju vrlo brzo realizirati. Očekujemo da ćemo dobiti preliminarno financijsko izvješće za prvu polovinu godine i izvješće o izvršenju proračuna za prošlu godinu. Na sastanku primopredaje će uz gospođu Pavičić Vukičević biti i nekoliko pročelnika.”

Tomašević je najavio kako će se u narednim danima održati pojedinačni sastanci sa svih 27 aktualnih pročelnika na kojima će se evidentirati stanje u njihovim resorima, dobiti detaljno izvješće o projektima koji su u tijeku, preporuke o tome što misle da se može unaprijediti, vidjeti kakva je sistematizacija radnih mjesta za svaki od tih ureda te što su sve preduvjeti za daljnje korake. Također je najavio i sastanke s postojećom upravom Zagrebačkog holdinga i njihovim nadzornim odborom.

Paralelno s tim sastancima, odvit će se sastanak i s SDP-om. “Ovaj tjedan ćemo otvoriti razgovore o konstituiranju većine s SDP-om u Gradskoj skupštini. Budući da su programi podudarni, tu ne očekujemo probleme. Vjerujemo će ti razgovori biti brzi i jednostavni i da ćemo se dogovoriti oko programske suradnje koja će onda biti temelj za konstituiranje većine, izborom predsjednika Gradske skupštine na konstituirajućoj sjednici. Konstituirajuća sjednica Skupštine očekuje se oko 20. lipnja, a precizan datum će biti dogovoren na sastanku sa svim političkim strankama koje su ušle u Skupštinu, do kojeg bi trebalo doći sljedeći ponedjeljak“, zaključio je Tomašević.