POČELA AKCIJA PRIKUPLJANJA POTPISA ‘NEMA ODMORA DOK NE POČNE OBNOVA!’

POČELA AKCIJA PRIKUPLJANJA POTPISA ‘NEMA ODMORA DOK NE POČNE OBNOVA!’

Koalicija Možemo! – Nova ljevica – Radnička fronta – ORaH – Zagreb je naš! – Za grad u utorak, 9. lipnja na Trgu bana Jelačića započela je s prikupljanjem potpisa za peticiju kojom traže da predsjednik Milanović, sukladno čl. 79. st. 2 Ustava RH, odmah po konstituiranju novog saziva Sabora zatraži izvanredno zasjedanje.

Koalicija Možemo! – Nova ljevica – Radnička fronta – ORaH – Zagreb je naš! – Za grad u utorak, 9. lipnja na Trgu bana Jelačića započela je s prikupljanjem potpisa za peticiju kojom traže da predsjednik Milanović, sukladno čl. 79. st. 2 Ustava RH, odmah po konstituiranju novog saziva Sabora zatraži izvanredno zasjedanje.

Tomislav Tomašević rekao je da od Predsjednika traže da spriječi novoizabrane saborske zastupnike da nakon konstituiranja odu na dvomjesečnu stanku u zasjedanju, prije rasprave i usvajanja Zakona o obnovi Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Naglasio je da su prošla puna dva i pol mjeseca bez rješavanja pitanja obnove,  “a ukoliko novoizabrani zastupnici odu na ljetnu stanku proći će više od šest mjeseci od potresa, a da Sabor o tome uopće neće raspravljati. Posljedično, građani Zagreba i okolice dočekat će zimu u razrušenim domovima, bez grijanja i tople vode. To je nedopustivo! Mi smo spremni kad uđemo u Sabor raditi cijelo ljeto na pripremi kvalitetnog i pravednog zakona o obnovi.”

Sandra Benčić istaknula je da “nije cilj da se zakon donese u hitnoj proceduri, već da se srpanj i kolovoz iskoriste za kvalitetnu, stručnu i javnu raspravu o svim aspektima obnove, kako bi usvojeni zakon osigurao kvalitetan institucionalni i financijski okvir za obnovu.” Dodala je i da su s roditeljima i stručnjacima pokrenuli akciju prijava državnom inspektoratu i to “zbog nezakonitog obnavljanja škola koje se podvrgavaju kozmetičkoj obnovi bez jačanja statike zgrada i otpornosti na potres.”

Na pitanje novinara o obnovi škola Tomislav Tomašević je napomenuo da bi upravo to trebao biti prioritet i da Grad Zagreb mora osigurati bolji model za smještaj škola koje će ići u obnovu od ovog kojeg je sada ponudio.

Benčić je na kraju pozvala sve građane Zagreba, ali i sve one koji su u ovom trenutku solidarni sa Zagrepčanima da potpišu peticiju.

Potpisi se svaki dan prikupljaju na 3 lokacije: Trg bana Jelačića, Cvjetni trg, Trešnjevački trg; radnim danima na ulazu u Importanne centar s Trga Ante Starčevića; radnim danima štandovi su po dva dana na okretištima tramvaja Črnomerec, Dubec i Dubrava; vikendima na tržnicama Jarun, Volovčica, Špansko, Savica, Kvatrić, Utrina i na Britanskom trgu.

Peticija se može potpisati i online.