Pazin kaže Možemo!

Pazin kaže Možemo!

Lokalna grupa političke platforme Možemo! na Trgu slobode u Pazinu predstavila je Suzanu Jašić kao kandidatkinju za gradonačelnicu Grada Pazina i kandidata za zamjenika gradonačelnice Dragana Družetu, a podršku im je pružila i Sandra Benčić, zastupnica Političke platforme Možemo!.

Lokalna grupa političke platforme Možemo! na Trgu slobode u Pazinu predstavila je Suzanu Jašić kao kandidatkinju za gradonačelnicu Grada Pazina i kandidata za zamjenika gradonačelnice Dragana Družetu, a podršku im je pružila i Sandra Benčić, zastupnica Političke platforme Možemo!.

Suzana Jašić je politologinja, dugogodišnja aktivistkinja, osnivačica i voditeljica Gonga do 2009. godine, vlasnica obrta za poslovno savjetovanje neprofitnih organizacija i najktivnija vijećnica u proteklom sazivu Gradskog vijeća Pazina.

“Na kandidaturu sam se odlučila jer dijelim život i iste brige i frustracije s građankama i građanima Pazina. Znam da Pazin može bolje u svim segmentima, ali zato je potrebno promijeniti klimu nepovjerenja koja vlada u Pazinu. Pazin treba i može postati grad svih njegovih građana i građanki, a ne jedne stranke ili grupe ljudi koja odlučuje iza zatvorenih vrata vodeći se interesima i koristima stranke i pojedinaca”, rekla je Suzana Jašić.

Dragan Družeta je građevinski poduzetnik te osnivač i aktivist nekoliko pazinskih udruga i inicijativa, ”Klub Mladih Bad Taste”, “Albus”, Speološko društvo “Istra”, “Jules Verne Klub”. Sudjelovalo je u nizu ekoloških akcija te u organizaciji brojnih kulturnih manifestacija, od Istrakona do Sedam dana stvaranja. U dva mandata bio je član Gradskog odbora za prostorno planiranje i komunalnu djelatnost. Dragan vjeruje da su Suzana Jašić i on svojim dosadašnjim dugogodišnjim angažiranim radom pokazali i dokazali koliko im je stalo doprinositi zajednici.

Sandra Benčić iskazala je podršku lokalnoj grupi Možemo! Pazin te Suzani i Draganu za koje smatra kako u potpunosti utjelovljuju vrijednosti Političke platforme Možemo, a to je znanje i borbenost, naglasivši da je upravo to dobitna kombinacija, jer znanje bez borbenosti ne donosi promjene, a borbenost bez znanja zna biti vrlo opasna.

“Osim znanja, vještina i iskustva za upravljanje Gradom Pazinom, posjedujemo i još nešto jednako važno: osobni integritet, hrabrost i spremnost da se uhvatimo u koštac s klijentelizmom i stranačkim zarobljavanjem Pazina”, rekla je Jašić te najavila:

  • potpuno otvaranje gradskog proračuna i proračuna gradskih tvrtki i ustanova kroz lako pretražive i razumljive informacije, troškovnike, račune i izvještaje, što će omogućiti javni nadzor nad njihovim radom pa će građanke i građani Pazina moći pratiti kome odlazi novac, koliko i za što;
  • demokratiziranje upravljanja gradskim tvrtkama kroz sudjelovanje građanki i građana u nadzornim odborima i drugim tijelima koja će uključivati korisnike javnih usluga, nezavisne stručnjake/inje, radnike i zainteresirane društvene skupine, čime ćemo spriječiti daljnju zloupotrebu političkog utjecaja imenovanjem članova nadzornih odbora i drugih tijela prema političkoj podobnosti i političkoj trgovini, što bi u konačnici dovelo do racionalnijeg raspolaganja resursima, veće kvalitete rada i usluga ili njihovog pojeftinjenja;
  • povećanje odgovornosti za rad i rezultate kroz sustav (samo)procjene radnika i radnica u Gradu Pazinu i pripadajućim ustanovama i tvrtkama, kao i sustav ocjene kvalitete njihovih usluga od strane građana i građanki. Ocjenjivat ćemo upravljanje i učinak rada gradskih tvrtki prema socijalnim, ekološkim i ekonomskim kriterijima, kao još jedan preduvjet za racionalnije raspolaganje sredstvima, veću kvalitetu rada i usluga;
  • jačanje mjesne samouprave kroz veću stručnu, organizacijsku i financijsku podršku jer cilj je da Pazin bude grad aktivnih građana i građanki koji su angažirani oko svojih ulica, susjedstava, mjesnih odbora i javnih prostora, kao i grad koji potiče i čuje glas građana i građanki i za to osigurava sredstva;
  • iskreni dijalog s građanima i građankama koji će biti stvarno uključeni u odlučivanje i predlaganje. Pazin će rasti tako što će građani preuzeti dio suvlasništva nad njegovim razvojem.

„Postat ćemo Grad koji vjeruje svojim građanima i građankama, a oni i one vjeruju njemu.

Time ćemo se pozabaviti odmah u prvoj godini mandata kako bismo postali grad u kojem se rado živi i posluje. Razvijat ćemo gradsku stambenu politiku, a gradskom imovinom upravljat ćemo strateški i odgovorno, na način da joj damo novi sadržaj i ostvarimo novu vrijednost za sve građane Pazina ili pojedinog naselja.

Bit ćemo Grad s kojim se pošteno posluje i grad u kojem se pošteno posluje, u kontinuiranom dijalogu s gospodarstvom Pazina i kroz uspostavu točku podrške i praćenja razvojnih ideja i ulaganja. Dugoročno i cjelovito urbanistički i zeleno razvijat ćemo Pazin za budućnost.

Jašić je na kraju pozvala građane i građanke Pazina da svojim potpisom podrže njenu kandidaturu za gradonačelnicu i Družetinu za zamjenika gradonačelnice te je najavila skorašnje predstavljanje izbornog programa Možemo! Pazin.

Možemo! Pazin ima svoju web stranicu http://mozemopazin.hr/ na kojoj možete pronaći više o članicama i članovima grupe, programu te novosti. Objave o aktivnostima možete pratiti i na https://www.facebook.com/mozemopazin/.