Parlamentarni izbori 2020., upute za birače

Parlamentarni izbori 2020., upute za birače

Rok za podnošenje svih zahtjeva vezanih za registar birača:

srijeda, 24.6.2020.

Provjerite jesu li Vaši podaci u Registru birača točni na ovom linku. Ako imate bilo kakve ispravke, zahtjev se može predati:

 • u nadležnom upravnom tijelu (bilo koji matični ured)

 • putem emaila na adresu nadležnog upravnog tijela – sve adrese su na ovom linku

 • putem sustava e-građani 

Provjerite kada vam ističe osobna iskaznica – ako vam osobna iskaznica ističe prije izbornog dana, a niste predali zahtjev za izdavanje nove, NEĆETE BITI UPISANI U POPIS BIRAČA. U tom slučaju, na izborni dan morat ćete otići u matični ured, gdje ćete dobiti potvrdu uz koju ćete moći glasati na svom biračkom mjestu.

VAŽNO: dio biračkih mjesta u Zagrebu vjerojatno će biti izmijenjen u odnosu na uobičajena, s obzirom na posljedice potresa. Adrese svih biračkih mjesta u Hrvatskoj objavit će se najkasnije 17. lipnja na ovom linku provjerite točnu adresu svog biračkog mjesta. 

Izbori se u Hrvatskoj održavaju od 7:00 do 19:00 sati, u nedjelju 5. srpnja 2020.

 

Imate prebivalište u Hrvatskoj, a na dan izbora nećete biti u mjestu prebivališta

 • Za glasanje u Republici Hrvatskoj podnesite zahtjev za PRIVREMENI UPIS, uz navođenje mjesta u Hrvatskoj u kojem ćete se zateći na dan izbora – obrazac možete predati osobno u matičnom uredu, putem emaila (popis mail adresa), ili putem sustava e-građani

 • Za glasanje u inozemstvu podnesite zahtjev za PRETHODNU REGISTRACIJU za državu, odnosno konzularno područje gdje ćete se zateći na dan održavanja izbora u inozemstvu – obrazac možete predati osobno u matičnom uredu, putem emaila (popis mail adresa), ili putem sustava e-građani

 • Ako ne znate gdje ćete se zateći na dan izbora, možete u bilo kojem nadležnom uredu državne uprave (adresar) zatražiti izdavanje tzv. Potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta. S tom potvrdom možete glasati:

  – na biračkom mjestu naznačenom na potvrdi

  – na (bilo kojem) redovnom biračkom mjestu unutar svoje izborne jedinice, uključujući Vaše redovno biračko mjesto

  – na (bilo kojem) POSEBNOM biračkom mjestu izvan svoje izborne jedinice

  – na biračkom mjestu određenom u (bilo kojoj) diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu.

Biračice i birači koji žive u inozemstvu

 • Ako imate hrvatsku osobnu iskaznicu s adresom u zemlji u kojoj živite po službenoj dužnosti već ste upisani u popis birača diplomatsko-konzularnog predstavništva u kojem ćete glasati. Na dan izbora dođite u diplomatsko-konzularno predstavništvo i obavite svoju građansku dužnost.

 • Ako imate hrvatsku osobnu iskaznicu s adresom u zemlji u kojoj živite, a želite glasati u nekom drugom mjestu/državi podnesite zahtjev za PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE. Obrazac možete predati osobno u diplomatsko-konzularnom predstavništvu, putem emaila (popis mail adresa), ili putem sustava e-građani

 • Ako još uvijek imate osobnu iskaznicu s adresom u Hrvatskoj podnesite zahtjev za AKTIVNU REGISTRACIJU u bilo kojem nadležnom uredu državne uprave (adresar) ili u diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH u državi u kojoj živite (adresar). Obrazac možete predati osobno u diplomatsko-konzularnom predstavništvu, putem emaila (popis mail adresa), ili putem sustava e-građani.

 

Izbori u inozemstvu održavaju se u subotu, 4. srpnja i nedjelju 5. srpnja od 7:00 do 19:00, po lokalnom vremenu.

Ako se slučajno desi da Vas, unatoč tomu što uredno odradili sve korake, nekim čudom hrvatske administracije ne bude u popisu birača na dan izbora – ne očajavajte. Sukladno Zakonu o registru birača, moći ćete glasati nakon što Vam diplomatsko-konzularno predstavništvo izda potvrdu za glasanje na temelju prethodne suglasnosti nadležnog tijela u RH. Doduše, taj postupak zna potrajati par minuta, pa budite strpljivi i ne dopustite da Vam nečija aljkavost onemogući pravo glasa. Dok čekate svoju potvrdu, možete se, ali potiho i bez izazivanja ikakvih smetnji i ometanja drugih birača, ljutiti na hrvatsku administraciju i donijeti odluku da sigurno nećete glasati za aktualnu garnituru, jer nisu u stanju osigurati provedbu postupka propisanog zakonom.

Dapače, možete odlučiti da je na ovim parlamentarnim izborima vaš izbor MOŽEMO! – politička platforma.