Otvoreno pismo HRT-u: Hitno organizirajte sučeljavanje o Lungomareu!

Otvoreno pismo HRT-u: Hitno organizirajte sučeljavanje o Lungomareu!

Klub Zeleno-lijevog bloka uputio je otvoreno pismo glavnom ravnatelju HRT-a Robertu Švebu, urednici Informativno-medijskog servisa Katarini Periša Čakarun te Programskom vijeću HRT o propustima u informiranju javnosti o građanskom referendumu u Puli.

Klub Zeleno-lijevog bloka uputio je otvoreno pismo glavnom ravnatelju HRT-a Robertu Švebu, urednici Informativno-medijskog servisa Katarini Periša Čakarun te Programskom vijeću HRT o propustima u informiranju javnosti o građanskom referendumu u Puli:

“Poštovani/poštovane,

sukladno Zakonu o HRT-u, HRT je dužan osigurati otvorenu i slobodnu raspravu o svim pitanjima od javnog interesa, promicati, među ostalim, demokratske vrednote i institucije i civilno društvo te unaprjeđivati kulturu javnog dijaloga.

Građanke i građani Pule izborili su pravo na održavanje lokalnog referenduma o Lungomare. Dužnost HRT-a kao javnog medijskog servisa jest proizvodnja i emitiranje sadržaja putem kojih bi se hrvatska, a naročito javnost u Puli, upoznala sa svim relevantnim činjenicama i pozicijama vezanima za navedenim referendum – kako onih građanske inicijative, tako i predstavnika Grada Pule koji se protive i referendumu i referendumskom pitanju.

Štoviše, sukladno HRT-ovim Pravilima o postupanju HRT-a tijekom referenduma, HRT je dužan cjelovito posredovati sve relevantne, političke i druge informacije, ocjene i mišljenja, koja omogućuju javnosti da prema savjesti odluči o referendumskom pitanju. Istim Pravilima određeno je da će HRT tijekom referendumske kampanje organizirati posebne emisije na radijskim i televizijskim kanalima, uz njihovu, za ovaj slučaj primjenjivu, realizaciju na regionalnim radijskim postajama, na HTV 4 i u regionalnom dnevniku, te uz dostupnost svih informacija na internetskim stranicama HRT-a.

Kako je do referenduma preostalo samo pet dana, kao saborski klub koji ima članove u Odboru za informiranje, informatizaciju i medije očekujemo da HRT hitno organizira medijska sučeljavanja u kojima će sudjelovati obje strane – referendumska inicijativa i predstavnici Grada Pule – te time ispuni obavezu upoznavanja javnosti sa svim relevantnim činjenicama i pozicijama i na taj način pokaže da poštuje i provodi Zakon o HRT-u i vlastita Pravila.”   

Podsjećamo, referendum će se održati u nedjelju 9. listopada, a referendumsko pitanje glasi:

“Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja „Lungo mare“ (Službene novine Grada Pule 12/12, 11/15 i 1/16-pročišćeni tekst) ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?“.


Na referendumu se građani imaju priliku uključiti u neposredno odlučivanje o namjeni Lungomara, bez obzira na to jesu li za gradnju ili ne, a iz tog su procesa do sada bili izuzeti.