NEMA ODMORA DOK NE POČNE OBNOVA!

NEMA ODMORA DOK NE POČNE OBNOVA!

Koalicija Možemo! – Nova ljevica – Radnička fronta – ORaH – Zagreb je naš! – Za grad u nedjelju, 7. svibnja pred zgradom Sabora najavila je pokretanje peticije za brzo donošenje kvalitetnog zakona o obnovi Zagreba i okolice, pod nazivom NEMA ODMORA DOK NE POČNE OBNOVA! 

Koalicija Možemo! – Nova ljevica – Radnička fronta – ORaH – Zagreb je naš! – Za grad u nedjelju, 7. svibnja pred zgradom Sabora najavila je pokretanje peticije za brzo donošenje kvalitetnog zakona o obnovi Zagreba i okolice, pod nazivom NEMA ODMORA DOK NE POČNE OBNOVA! 

Od utorka, 9.6. krećemo s prikupljanjem potpisa za peticiju kojom zahtijevaju da Predsjednik Milanović, sukladno čl. 79. st. 2 Ustava RH, odmah po konstituiranju novog saziva Sabora zatraži izvanredno zasjedanje Sabora. Od predsjednika se traži da spriječi novoizabrane saborske zastupnike da nakon konstituiranja odu na dvomjesečnu stanku u zasjedanju prije usvajanja Zakona o obnovi Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Potpisi će se od utorka skupljati na 6 lokacija u Zagrebu – Trg bana Josipa Jelačića, Cvjetni trg, ulaz u Importanne centar, Trešnjevački trg te okretišta Črnomerec i Dubec. 

Tomislav Tomašević (Možemo!) naglasio je da su prošla puna dva i pol mjeseca bez rješavanja niza problema. “Bijesan sam što otpadaju dijelovi krovova usred bijela dana 50 metara od zgrade Vlade i Sabora. Bijesan sam što je samo 11 gradskih stanova dano na privremeno korištenje ljudima koji su ostali bez doma u potresu. Bijesan sam što je samo 16 obitelji dobilo financiranje najma stana od države. Bijesan sam što su cijene građevinskih radova, kondenzacijskih bojlera i projektne dokumentacije za obnovu otišle u nebu i  što i dalje nije poslana prijava štete za Europski fond za solidarnost. Tresla se brda, rodila se dva miša – Bandić i Plenković – koji se prepucavaju jumbo plakatima tko je kriv za izostanak obnove.” Najavio je da su predstavnici ove koalicije kad uđu u Sabor spremni raditi kao zastupnici na usvajanju kvalitetnog Zakona o obnovi bez ljetne stanke.

Katarina Peović (Radnička fronta), pročitala je odgovor pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, vezan uz upit građana za obnovu zgrade kojoj prijeti urušavanje betonske nadstrešnice. “Grad Zagreb u ovom trenutku nije u mogućnosti vršiti popravke samih objekata ili njihovih dijelova koji su oštećeni u potresu”, odgovorio je Dinko Bilić, pročelnik Ureda, pa je Peović upitala što su oni radili i za koga su radili, ako nisu u mogućnosti pomoći građanima te naglasila da je pitanje obnova Zagreba pitanje političkih prioriteta. 

Sandra Benčić (Možemo!), naglasila je da se obnova svodi “na obnovu naljepnica koje magijom iz crvenih postaju narančaste, a narančaste postaju zelene”. Podsjetila je da se “škole i vrtići obnavljaju na nepropisan način, ne ojačava se statika zgrada, radi se žbukanje i farbanje, što će kasnije onemogućiti lociranje oštećenja. To znači da ćemo djecu od jeseni slati u škole i vrtiće koji nisu sigurni.” Pozvala je građane da potpišu peticiju kojom će se prisiliti budući saziv Sabora da donese zakon o obnovi prije zime.

Zorislav Antun Petrović (ORaH) poručio je: “ne želimo da se u gradu Zagrebu dogodi da lešinari iskoriste ljudsku nesreću i učinit ćemo sve što je u našoj moći da se ovaj zakon donese što prije. Zato se nadamo da će predsjednik Republike iskoristiti svoju ustavnu mogućnost, a mi ćemo tu sjednicu Sabora dočekati spremni. Nacrt zakona ćemo napraviti kako treba – imamo ljude koji znaju kako riješiti i građevinski i financijski aspekt. Spriječit ćemo da se obnova Zagreba pretvori u pljačku tisućljeća.”

Rada Borić (Nova ljevica) rekla je da je Bandić, uz dvije velike katastrofe – potres i koronu – on ona treća – najveća, jer je u takvim okolnostima u proračunu Grada Zagreba prenamijenio svega 2 posto. Pozvala je građane da podrže zahtjev koalicije i potpišu peticiju kojom se zahtijeva od predsjednika Milanovića da sazove izvanrednu sjednicu novog saziva Sabora. “Nema odmora, dok ne počne obnova”, zaključila je Borić.