Danijela Dolenec

2. izborna jedinica, nositeljica liste

U lipnju 2021. sam izabrana za zamjenicu gradonačelnika Grada Zagreba i od tada svaki dan dajem svoj maksimum u provedbi našeg zeleno lijevog programa kako bismo transformirali Zagreb u otvoreni, egalitarni i ekološki održivi grad 21. stoljeća. U Zagrebu više nema pogodovanja, nema insajdera, nema dodvoravanja velikim igračima. Gradimo sustav u kojem vrijede jednaka pravila za sve i stvaramo temelje za društvo u kojem prosperiramo neovisno o tome čiji smo. 

Sada imamo priliku voditi Hrvatsku onako kako protekle tri godine vodimo Zagreb – nepotkupljivo promičući naše zajedničkih vrijednosti. Svoja znanja i stečeno upravljačko iskustvo dajem na raspolaganje stranci kako bismo napravili najbolji mogući posao. 

Do lipnja 2021. radila sam kao izvanredna profesorica komparativne politike na Fakultetu političkih znanosti. Magistrirala sam javne politike i administraciju na London School of Economics (2005), i doktorirala političke znanosti na ETH Zurich (2012). Osim u Hrvatskoj, živjela sam i obrazovala se u Engleskoj, SADu i Švicarskoj, usavršavala sam se na Sveučilištu Harvard i Oxford, dobitnica sam nekoliko prestižnih stipendija i dvije nagrade za znanost. 

S obzirom na svoj životni put, imam široko razumijevanje političke ekonomije i javnih politika, političkih institucija i procesa, politika ekološke održivosti, kao i sustava znanosti i obrazovanja kroz čitavu vertikalu od vrtića do istraživanja i razvoja u sklopu sustava znanosti. Kao zamjenica gradonačelnika stekla sam iskustva u šarolikoj paleti tema, od građevinskih i prometnih projekata do razvoja gradskih vrtića i škola, kulturne politike, programa socijalne skrbi i primarne zdravstvene zaštite. Stekla sam upravljačko iskustvo na čelu velikog sustava gradske uprave, kolektivno pregovaram u ime Grada Zagreba, razvijam socijalni dijalog sa sindikatima i udrugama poslodavaca, i trudim se u ime Grada biti pouzdan i kredibilan partner mnogim društvenim akterima s kojima provodimo promjene u Zagrebu.

Jedna sam od osnivačica Zagreb je NAŠ! i Možemo! i članica upravnog odbora Možemo! od osnutka stranke. Sudjelovala sam u četiri dosadašnje izborne kampanje – za lokalne izbore 2017, europske 2019, parlamentarne 2020. i lokalne 2021. U obje kampanje za lokalne izbore u Zagrebu bila sam kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika, a na parlamentarnim izborima 2020. bila sam nositeljica liste Možemo! za 6. izbornu jedinicu. Od osnutka predstavljam rad stranke prema javnosti, a za prošle četiri izborne kampanje sam i koordinirala izradu izbornih programa.