Možemo! za umirovljenike: za mirovinu od 67 posto plaće do 2028.

Možemo! za umirovljenike: za mirovinu od 67 posto plaće do 2028.

Bakić je pojasnio kako je ono za što se Možemo! zalaže je sistemsko povećanje mirovina od 10 posto POVRH redovitih zakonskih usklađenja

Zagreb, 8. travanj 2024. – “Cilj nam je nakon četiri godine doći do razine koja će osigurati da starosna mirovina za svaku godinu staža iznosi 1/60 plaće. Za 30 godina staža, to znači 50 posto plaće. Za 36 godina 60 posto. Za 40 godina staža 67 posto. I tako redom. U odnosu na ono što sustav nudi danas, to znači realno povećanje upravo za 10 posto”, istaknuo je danas prof. Damir Bakić na predstavljanju programa Možemo! za umirovljenike i osobe starije životne dobi. 

Bakić je pojasnio kako je ono za što se Možemo! zalaže je sistemsko povećanje mirovina od 10 posto POVRH redovitih zakonskih usklađenja“Ono što smatramo potrebnim, ali i izvedivim  je izvanredno povećanje mirovina određenih prema Zakonu o mirovinskom osiguranju za 10 posto. To nije moguće učiniti odmah i sada. Za takvo što bilo bi potrebno odmah izdvojiti dodatnih 700.000.000 eura. Taj novac nije moguće naći u proračunu odmah. Međutim, to možemo učiniti u jednom mandatu, u četiri godine. Možemo tako da u svakoj godini mirovine uvećamo izvanredno za 2,5 posto povrh redovitih usklađenja”.

Upozorio je kako je danas položaj umirovljenika iznimno težak jer prosječna mirovina određena prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a bez međunarodnih ugovora danas iznosi svega 513 eura ili 43 posto prosječne plaće. Ako se uključe i mirovine po međunarodnim ugovorima, situacija je još teža: prosječna mirovina je samo 454 eura ili 38 posto plaće.

“Mi smo protiv zamagljivanja stanja prigodnim dodacima. Protiv smo udjeljivanja milosti u obliku simboličnih poklona koju vlast tradicionalno iskazuje prigodom Uskrsa i za Božića.  Uostalom, mirovine su zarađene doprinosima, barem je to tako u najvećem broju slučajeva. One su PRAVO stečeno minulim radom i uplaćenim doprinosima, a ne socijalna mjera”, rekao je.

Komentirajući izjave premijera Andreja Plenkovića o rastu mirovina, naglasio je kako prosječna mirovina prema Zakonu o mirovinskom osiguranju danas iznosi 453 eura, a prosječna starosna 561 euro. “To je u iznosu 36 posto više nego prije točno četiri godine. Ali u odnosu prema prosječnoj plaći to je 43, odnosno 47 posto – točno isto kako je bilo i prije 4 godine. Dakle, 36-postotno povećanje samo je slijedilo inflaciju – ako uopće i to. A položaj umirovljenika ni mrvicu nije poboljšan”, naglasio je.  

Dragica Trumbetaš ispred Hoćemo pravedno!, koalicijskog partnera Možemo! istaknula je kako je važno da se umirovljenicima ne daju nerealna obećanja, i zbog toga je posebno podržala 10-postotno povećanje mirovina koje predlaže Možemo!, upravo zbog velikog rasta cijena hrane koji je umirovljenicima sve teže podnijeti. Naglasila je i kako je nužna dodatna briga za umirovljenike u vidu skraćivanja lista čekanja u zdravstvu, jer umirovljenici jednostavno ne mogu čekati dijagnozu i terapiju mjesecima i godinama. 

Koordinatorica Možemo! Sandra Benčić je istaknula kako Možemo! planira ukinuti trgovanje sudbinama umirovljenika putem jednokratnih naknada, što je HDZ činio godinama. 

“Sve jednokratne naknade su prevara umirovljenika, jer oni su svoje mirovine zaradili. Na tržištu rada, u poreznoj politici i strukturi gospodarstva planiramo se boriti protiv praksi koje dovode do niskih mirovina, a to je posebno rušenje cijene rada, što HDZ sada radi nereguliranjem plaća radnika, i posebno stranih, što omogućava ukupno rušenje cijene rada. Benčić ističe kako je jedino strogom regulacijom cijene rada moguće spriječiti da ona pada ulaskom stranih radnika na tržište rada”, rekla je Benčić. 

Dodatno je podsjetila na praksu izbjegavanja obveze uplate doprinosa shodno prihodima, gdje se dopušta da netko uplaćuje minimalne mirovinske doprinose, a u isto vrijeme sebi isplaćuje goleme dobiti iz poslovanja tvrtke. “Zbog toga se Možemo! zalaže za uvođenje sintetičkog poreza na sve prihode po svim osnovama”, istaknula je.