Možemo! se bori za obranu zelene tranzicije

Možemo! se bori za obranu zelene tranzicije

Ako Europska unija ne nastavi sa zelenom i digitalnom transformacijom, neće biti ekonomski konkurentna, ali neće biti ni usporavanja klimatskih promjena. Ekonomski, ekološki i socijalni trošak zaustavljanja zelene tranzicije su daleko veći od troškova njezine provedbe, a za to su europski fondovi ključni.

“Ako Europska unija ne nastavi sa zelenom i digitalnom transformacijom, neće biti ekonomski konkurentna, ali neće biti ni usporavanja klimatskih promjena. Ekonomski, ekološki i socijalni trošak zaustavljanja zelene tranzicije su daleko veći od troškova njezine provedbe, a za to su europski fondovi ključni”, istaknuli su koordinator Možemo! i gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević i Gordan Bosanac, vodeći kandidat stranke na izborima za Europski parlament.

“Za nas su ovi izbori iznimno važni, jer je glavno pitanje kako će u sljedećem razdoblju biti trošen europski novac. To se posebno odnosi na nastavak ulaganja u zelenu tranziciju, koja je pod napadom ekstremne desnice”, rekao je Tomašević i istaknuo kako je iznimno ponosan na uspješnost povlačenja EU fondova u Gradu Zagrebu.

Grad Zagreb je samo prošle 2023. godine povukao čak 150 milijuna eura iz EU fondova, za različite namjene unaprjeđenja kvalitete života građana, od prometne infrastrukture, do vrtića, škola, zdravstvenih i kulturnih ustanova. Tih 150 milijuna eura je pet puta više nego 2019., kad je povučeno 30 milijuna eura, što je do tada bio najbolji rezultat. 

“Za uspješno korištenje EU fondova trebate imate kapacitete, ali i nužno je biti transparentan u njihovom trošenju, jer ste kontinuirano pod povećalom EU kontrolora, zbog čega je prethodna gradska uprava i bila nesklona njihovom korištenju. Mi ćemo pak s time nastaviti, jer tako unapređujemo kvalitetu života građana Zagreba”, poručio je Tomašević i pozvao još jednom građane da 9. lipnja izađu na izbore za EU parlament, jer to nisu neki daleki, nego hrvatski izbori, već se u EU parlamentu donose odluke koje imaju izravne posljedice na život u Hrvatskoj. 

Gordan Bosanac naglasio je kako će sljedeći saziv Europskog parlamenta donositi financijski okvir, odnosno sedmogodišnji proračun EU za razdoblje od 2027. do 2034.

“Mi ćemo inzistirati na tome da se značajan dio proračuna odvoji za ulaganja u izgradnju javnog stambenog fonda. Nedostupnost priuštivog stanovanja nije više problem samo velikih gradova, od Barcelone, Berlina do Zagreba, to je problem cijele Europske unije i sazrelo je vrijeme da se rješava na razini cijele EU i da se novac učini dostupnim gradovima, za sufinanciranje izgradnje javno dostupnih stanova za najam”, rekao je.

Istaknuo je i kako u Zagrebu gradska uprava Možemo! radi zelenu javnu nabavu, gdje lokalne poljoprivrednike i poljoprivrednice potičemo da zdravu hranu koju proizvode plasiraju u gradske ustanove. 

“Počeli smo sa školama, a proširit ćemo program i na bolnice i vrtiće. Želimo takve projekte učiniti prioritetom financiranja u EU, što sada nije slučaj. Poljoprivredna politika prošle Europske komisije favorizirala je velike proizvođače, a mi želimo da puno više sredstava ide malim i srednjim proizvođačima, kako bismo ih učinili održivim, od Zagreba, preko cijele Hrvatske do EU. Moram ponovno naglasiti i kako se snažno zalažemo za smanjenje EU birokracije za male i srednje poljoprivredne proizvođače, koji nemaju vremena ni kapaciteta baviti se ispunjavanjem formulara”, podsjetio je. 

Na kraju, još jedan veliki zahtjev Možemo!, ali i Europske stranke zelenih je promjena modela financiranja civilne zaštite u borbi protiv posljedica klimatskih promjena.

“Neki dan smo imali poplavu u Karlovcu, poplavu na Krku, prošle smo godine imali katastrofalnu oluju u Zagrebu, zbog čega tražimo ulaganje puno većih sredstava u dizanje spremnosti za takve događaje: od vatrogastva, civilne zaštite. To su prilike koje do sada nisu bile korištene, a itekako se odnose na budućnost Hrvatske i cijele EU”, poručio je Bosanac zaključno.