Možemo! predstavio prvu hrvatsku AI političarku Nitkolinu

Možemo! predstavio prvu hrvatsku AI političarku Nitkolinu

Ovim Kodeksom obavezujemo se na to da nećemo generirati lažne vijesti, koristiti farme klikova i stranačke botove, da nećemo koristiti umjetnu inteligenciju na načine koje bi mogli doprinijeti dezinformacijama ili pak generirati deepfakeove, kao i da ćemo se boriti protiv laži i govora mržnje, pogotovo protiv manjina i slabijih”, kaže Nitkolina

Zagreb, 1. travanj 2024. – “Ovim Kodeksom obavezujemo se na to da nećemo generirati lažne vijesti, koristiti farme klikova i stranačke botove, da nećemo koristiti umjetnu inteligenciju na načine koje bi mogli doprinijeti dezinformacijama ili pak generirati deepfakeove, kao i da ćemo se boriti protiv laži i govora mržnje, pogotovo protiv manjina i slabijih”, istaknuo je programski koordinator Možemo! Tomislav Medak, jedan od njegovih autora, prilikom predstavljanja Kodeksa političkog komuniciranja u kampanji i AI političarke Nitkoline.

Osim cijelog niza primjera zavaravanja birača putem umjetne inteligencije, koje je spomenuo Medak, naglasio je i činjenicu kako nova generacija digitalnih tehnologija umjetne inteligencije donosi još veću neizvjesnost i rizike jer ne postoji implementirani regulativni okvir: “Umjetna inteligencija može pospješiti ljudski rad, znanstvena otkrića, tehnološke sustave i njihove ekološke učinke, ali i ugroziti radna mjesta, privatnost i sigurnost te dići manipulacije na posve novu razinu. Stoga u središte tih tehnoloških promjena moramo staviti ljudsku kontrolu nad njihovim primjenama”.

“Smatramo da je potrebno da su građani svjesni ovih tehnoloških promjena, da mediji o ovim promjenama činjenično izvještavaju i da se političke partije obavezuju na transparentno i etično komuniciranje u kampanjama. Stoga mi danas predstavljamo naš kodeks političkog komuniciranja u izbornoj kampanji i predstavljamo Nitkolinu, avatar kojim želimo provocirati raspravu. Avatar koji će popratiti ovaj kodeks nije napravljen da bude vjerodostojan klon stvarne političarke, nego da ukažemo na mogućnost da ćemo uskoro ‘u garaži’ moći kreirati uvjerljivije deepfakeove i viralno ih distribuirati društvenim mrežama i chat servisima”, rekao je Medak. 

Nitkolina se u svojoj prvoj objavi odlučila predstaviti svojoj publici, a tijekom kampanje i ubuduče baviti će upozoravanjem na neetične prakse komunikacije na društvenim mrežama, borbom protiv lažnih vijesti i govora mržnje.

Luka Kerečin, voditelj digitalnih komunikacija Možemo! i autor projekta, istaknuo je kako je Nitkolina nastala iz nužde: “Kao nositeljici digitalne izborne jedinice, njezina zadaća je da promiče kritičko razmišljanje i raskrinkavanje nepoštenih praksi naših političkih protivnika. Ona služi kao edukacijski alat kojim ćemo publikama na društvenim mrežama ukazati na opasnosti umjetne inteligencije u politici”.

Nitkolina nikada neće koristiti umjetnu inteligenciju kao alat za difamaciju, već je njezina uloga da naše sugrađane upozorava na moguće zlouporabe ove tehnologije. Ona ne laže i ne predstavlja se kao netko drugi bez izričitog dopuštenja, poručio je Kerečin.

Nitkolinu možete pratiti na Instagramu i TikToku pod imenom @nitkolinaprotivgluposti

Pogledajte cijelu press konferenciju:

Kodeks političkog komuniciranja