Možemo! predlaže progresivni porez na dohodak

Možemo! predlaže progresivni porez na dohodak

Saborski zastupnici Tomislav Tomašević, Sandra Benčić i Damir Bakić, predstavili su danas u Saboru protuprijedlog platforme Možemo! na Vladin prijedlog izmjena poreza na dohodak.

Saborski zastupnici Tomislav Tomašević, Sandra Benčić i Damir Bakić, predstavili su danas u Saboru protuprijedlog platforme Možemo! na Vladin prijedlog izmjena poreza na dohodak. Predložili su uvođenje progresivnog poreznog sustava s četiri umjesto dvije stope, koji bi više porezno rasteretio one s niskim i srednjim plaćama u odnosu na Vladin prijedlog, a više porezno opteretio one s najvišim plaćama.


Damir Bakić podsjetio je da je Vlada RH u svom prijedlogu odlučila zadržati isti sustav poreza na dohodak u kojem bi stope samo snizila s 24 na 20 posto i s 36 na 30 posto, “što bi dodatno produbilo društvene nejednakosti”. Upozorio je da je takav porezni sustav regresivan i da u Hrvatskoj de facto postoji flat tax, budući da gotovo svi zaposlenici koji ga plaćaju, porez na dohodak plaćaju po jednoj stopi. Istaknuo je da će Vladin prijedlog dovesti do povećanja plaća od nekoliko desetaka kuna za one s niskim plaćama, dok bi doveo do porasta plaća i državnih dužnosnika poput saborskih zastupnika.” Naš model rezultirao bi povećanjem niskih i srednjih plaća u znatno većoj mjeri nego to čini Vladin model, dok će plaće na razini od 20 do 30 tisuća kuna bruto ostaviti na više-manje istoj razini”, napomenuo je Bakić.

Platforma Možemo! predlaže uvođenje progresivnijeg sustava s četiri stope i to: 15% na prvih 4.000 kn porezne osnovice, 20% na sljedećih 4.000 kn porezne osnovice, 30% na daljnjih 12.000 kn, te 40% na ostatak, tj. na dio porezne osnovice koji premašuje  20.000 kn.
 
Iznosi poreza za odabrane iznose bruto plaće (izračunati za osobu bez uzdržavanih članova obitelji i bez prireza) u postojećem sustavu, onom koji predlaže Vlada te onom koji predlaže Možemo!, kao i povećanja plaća do kojih bi došlo u suprotstavljenim modelima, prikazani su u sljedećoj tablici:

Sandra Benčić je naglasila da bi porezom na dohodak trebalo po istim stopama oporezivati dohodak od kapitala i dohodak od imovine, koji se desetljećima u Hrvatskoj oporezuju po daleko nižim stopama od dohodaka od rada. “Kada bi uveli tzv. sintetički porez na dohodak, koji bi dohodak od rada, kapitala ili rentanja imovine oporezovao po istim, progresivnim stopama, onda bi daleko veći dio onih s niskim plaćama mogli potpuno osloboditi poreza i time im još značajnije povećati plaće”, istaknula je Benčić.

Tomislav Tomašević je istaknuo da bi Možemo!, da je na vlasti, umjesto kozmetičkih izmjena postojećeg sustava, krenuo u pravu poreznu reformu. “Međutim, htjeli smo napraviti prijedlog koji ispunjava četiri kriterija: da smanjenje poreznih prihoda bude otprilike kao i u Vladinom prijedlogu; da dovede do većeg smanjenja poreza za niže i srednje plaće u odnosu na Vladin prijedlog, što je bitno za povećanje potrošnje i što bi se odrazilo i na punjenju proračuna i na gospodarskoj aktivnosti; da umjesto jedne stope za gotovo sve zaposlene uvede progresivan sustav u kojem će oni s nižim plaćama porez plaćati po manjoj stopi, a oni s najvišim plaćama po najvišoj stopi; da model ne dovede do povećanja plaća saborskim zastupnicima i dužnosnicima koji imaju slične plaće”, zaključio je.