Možemo! na parlamentarne izbore izlazi samostalno

Možemo! na parlamentarne izbore izlazi samostalno

Vijeće stranke Možemo! održalo je sastanak na temu načina izlaska na izbore za Hrvatski sabor 2024. godine.

Vijeće stranke Možemo! održalo je sastanak na temu načina izlaska na izbore za Hrvatski sabor 2024. godine. Temeljem smjera kojeg je u prethodnoj raspravi odredila većina članova stranke, Vijeće stranke donijelo je odluku da će samostalno izaći na sljedeće izbore za zastupnike u Hrvatski sabor, koji se trebaju održati 2024. godine. 

Samostalni izlazak na izbore za Hrvatski sabor uključuje predizborne koalicije s političkim strankama s kojima Možemo! ima sklopljeno strateško partnerstvo i započet proces spajanja (Zagreb je NAŠ! i Nova ljevica). 

Odluka je donesena temeljem procjene Vijeća stranke da najveći broj birača za izlazak na izbore možemo motivirati samostalnim izlaskom, te tako ostvariti najbolji rezultat stranke Možemo! ali i stranaka od centra na lijevo, potreban za svrgavanje HDZ-a s vlasti. Na ovaj način možemo najbolje i najkvalitetnije provesti predizbornu kampanju, predstaviti program i potaknuti na izlazak birače koji žele da dođe do promjene vlasti.

U manjem broju izbornih jedinica, a u skladu sa stavom lokalnih grupa Možemo! koje djeluju na području tih izbornih jedinica, iznimno su moguće predizborne koalicije sa SDP-om i drugim progresivnim strankama, ukoliko postoji sinergija.

“Uvjereni smo da je samostalni izlazak najbolji način da se pobijedi HDZ na idućim izborima, te da zajedno sa SDP-om i drugim strankama od centra na lijevo, formiramo novu Vladu RH”, rekla je koordinatorica stranke Sandra Benčić. 

Prva smo stranka koja je pred birače izašla s ovom odlukom o načinu izlaska na parlamentarne izbore. Odluka ima stranački legitimitet, a najpoštenija je prema građanima jer će ovaj način pokazati odnos snaga, na temelju čega ćemo voditi pregovore o postizbornoj koaliciji. Naravno da ćemo imati  svog kandidata ili kandidatkinju za premijera”, rekao je Tomašević.

Istraživanje javnog mnijenja koje je naručila stranka Možemo, a provela agencija Ipsos na reprezentativnom nacionalnom uzorku, pokazuje da ne postoji pozitivna sinergija predizborne koalicije Možemo! i SDP-a, što je također bio jedan od faktora u donošenju odluke Vijeća. 

Zaključno, Benčić je istaknula: “Danas imamo birače u svim dijelovima Hrvatske. Imamo  lokalne grupe u različitim dijelovima zemlje, a apsolutno smo sigurni da ćemo ovim načinom izlaska na izbore motivirati velik broj onih birača koji često ostanu doma. HDZ će u nama imati jaku konkurenciju. Mislim da im je to već jako dugo jasno, da mnogi napadi koji dolaze na nas i dolaze po tom ključu i nama je jasno da nas prepoznaju kao najozbiljnijeg konkurenta, i srednjoročno i dugoročno – i mi to i jesmo, mi jesmo ti koji će u zaista skinuti HDZ s vlasti, kako bi se Hrvatska krenula razvijati drugačijim, održivijim putem i da ćemo srušiti njihov model upravljanja zadnjih 30 godina, koji se bazira na privatnom, umjesto javnom interesu, koji se bazira na vođama i autoritarnosti, umjesto na suradnji i na timovima, koji se bazira na tome da ih zapravo nije briga koja je razina kvalitete života, dokle god ima plijena za njihove stranačke poslušnike. Cilj nam je ne samo maknuti HDZ s vlasti, nego zauvijek pokopati taj model vlasti.”