Urša Raukar-Gamulin

Peta na listi za Europski parlament

Rođena sam i škole završila u Zagrebu. Nakon diplome na Akademiji dramske umjetnosti postajem članicom glumačkog ansambla Zagrebačkog kazališta mladih gdje ostajem do danas, cijeli svoj radni vijek. To je sredina u kojoj se njeguje “profesionalno zajedništvo”; svi zajedno dajemo najbolje za predstavu i međusobnu igru, po čemu je ZKM prepoznat i šire od Hrvatske kao kazalište aktivno uronjeno u sadašnjost svjesno društvenih mijena. Uz iskustvo rada s različitim redateljskim poetikama u matičnoj kući, imala sam priliku igrati u Francuskoj, na francuskom jeziku, kroz sezonu 2010./11. u Saint-Étienneu i Parizu. Zajedništvo ansambla ZKM-a moja je baza i u radu u politici.

Uz profesionalni put, od početka 90-ih, aktivna sam građanka u raznim akcijama i prosvjedima, obično kažem – vučem se po cesti već 30 godina – od prosvjeda za povrat imena Trga žrtava fašizma do Kulturnjaka2016.  U višegodišnjoj akciji “Ne damo Varšavsku” upoznala sam suradnike s kojima 2017. ulazim u politiku. Suosnivačica sam stranke Zagreb je naš! i stranke Možemo!. 

Na lokalnim izborima u Zagrebu 2017. bila sam kandidatkinja za dogradonačelnicu Tomislavu Tomaševiću kao kandidatu za gradonačelnika, kandidatkinja za Gradsku skupštinu, te za Vijeće gradske četvrti Gornji grad Medveščak u koju sam konačno i izabrana. Na parlamentarnim izborima 2020. bila sam kandidatkinja u 1. izbornoj jedinici. Nakon što je Tomislav Tomašević 2021. pobijedio na izborima za gradonačelnika, preuzimam njegov mandat u Saboru. Godine 2021. izabrana sam i u Skupštinu grada Zagreba, gdje svoj mandat prepuštam kolegicama i kolegama, dok osvojeni mandat u VGČ Gornji grad Medveščak savjesno odrađujem.

Bila sam sukoordinatorica stranke Zagreb je naš! s Tomislavom Tomaševićem u tri mandata, od 2017. do 2022. Članica sam UO Možemo! i s Antonijom Letinić sukoordiatorica tematske grupe za kulturu. 

U Saboru sam se bavila najviše temama iz kulture, ali i pravosuđa, prostornog uređenja, ljudskih prava i svim onim temama kojima je bilo potrebno baviti se. Ponosna sam što sam pridonijela uspjehu našeg kluba zastupnika u konačnom ispravljanju trinaestogodišnje nepravde prema statusu profesionalnih samostalnih umjetnika vraćanjem koeficijenta za izračun osnovice za obračun doprinosa na predrecesijskih 1,2. 

Jednako zdušno učestvovala sam u svim akcijama i aktivnostima našeg kluba, borila sam se u saborskim klupama, rame uz rame sa Sandrom, Vilijem, Damirom, Radom, Ivanom i Jelenom,  za javni interes i dobrobit građana, protiv krađa, laži, korupcije, manipulacija i loših politika. U saborskim statistikama sam bila među najaktivnijim zastupnicima i zastupnicama.