Dušica Radojčić

Osma na listi za Europski parlament

Diplomirana politologinja, predsjednica Zelene Istre od 2002. do 2021. Područja kojima sam se bavila su procjena utjecaja na okoliš, okolišna demokracija, zaštita i sudionički oblici upravljanja javnim dobrima. Istaknula sam se u organizaciji lokalnih građanskih inicijativa u borbi za bolji okoliš i pravednije društvo. Aktivističko iskustvo na nacionalnoj razini uključuje sudjelovanje u organizaciji nacionalnih kampanja s područja zaštite okoliša i očuvanja javnih dobara.

Potaknula sam osnivanje lokalne grupe Možemo! 2021. godine, koju do danas i koordiniram. Na lokalnim izborima 2021. naša lokalna grupa u Puli ostvarila je dobar rezultat, osvojivši 4 vijećnička
mjesta u Gradskom vijeću. U lipnju 2023. izabrana sam za predsjednicu Gradskog vijeća, a tu sam funkciju obavljala do srpnja 2022.

Članica sam Upravnog odbora i Vijeća stranke.

Moja kandidatura za listu za Europske parlamentarne izbore dolazi nakon četverogodišnjeg iskustva rada u Gradskom vijeću, gdje sam u usporedbi s ostalim vijećnicima održala najveći broj rasprava.

Dvadesetogodišnji okolišni aktivizam i ostvarena međunarodna suradnja i kontakti u tom razdoblju stvorili su dobre preduvjete za rad u multinacionalnom, višejezičnom i multikulturalnom okruženju. Zajedno s kolegama iz EU i drugih zemalja radila sam na niz projekata kojima je cilj bio zagovaranje promjena europskih okolišnih politika. Govorim talijanski i engleski jezik, a mogu komunicirati i na španjolskom jeziku.

Rad unutar obitelji Europskih zelenih prirodni je nastavak moje dugogodišnje okolišno-aktivističke karijere, pa se držim kvalificiranom za zagovaranje zelenih vrijednosti i prioriteta – klimatske, okolišne, porezne i društvene pravde, blagostanja, mira i demokracije u na europskoj razini.