Borna Lozo

Deseti na listi za Europski parlament

Podrijetlom sam iz Imotskog, no odrastao sam u inozemstvu i od 17. godine živim u Zagrebu. Završio sam dvojezični njemački program XVIII. gimnazije s najboljim uspjehom u generaciji i bio sam državni prvak maturalnog ispita iz psihologije. Diplomirao sam psihologiju na Hrvatskim studijima 2019. godine.

Aktivistički sam se razvijao na studiju kao potpredsjednik studentskog kluba, član studentskog zbora i studentski aktivist. Tijekom studija sam prošao brojne institucije radeći u psihološkoj praksi i na znanstvenim istraživanjima, primjerice pod mentorstvom Ive Žegure u psihijatrijskoj bolnici Vrapče. Nakon diplome radim u različitim oblicima prekarnog rada, prvenstveno na znanstvenim projektima u transkripciji intervjua te u projektima civilnog društva, od čega sam najponosniji na rad s osobama koje su u riziku od ili žive u beskućništvu.

Zadnje zaposlenje mi je bilo kao programski i administrativni asistent u Kući ljudskih prava Zagreb. Aktivizmom sam se bavio u međuvremenu tako da sam sudjelovao u organizaciji prosvjeda i u lokalnoj inicijativi za zaštitu javnog parka na Knežiji, kao i pohađanjem neformalnih obrazovnih programa i škola poput Mirovnih studija i regionalnih aktivističkih škola.

Pronašao sam se u vrijednostima i duhu rada Možemo, a povijesni iskoraci koje provodimo u Zagrebu daju mi nadu za bolje sutra. Dio sam kvartovske grupe Trešnjevka-jug te drugih radnih grupa poput analitike i tematske grupe mladih, a koju sam donedavno koordinirao. Predsjednik sam Mjesnog odbora Vrbani gdje se bavim raznim temama, uključujući prostornim planiranjem te komunikacijom s građankama_ima.