“Djeca roditelja njegovatelja moraju imati pravo na osobnog asistenta!”

“Djeca roditelja njegovatelja moraju imati pravo na osobnog asistenta!”

Možemo! je istaknuo problematiku novog Zakona o osobnim asistentima, naglašavajući da roditelji njegovatelji, odnosno njihova djeca, gube pravo na osobnog asistenta sukladno novom zakonu, te smo podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Roditelji njegovatelji, odnosno njihova djeca, moraju imati pravo na osobnog asistenta, a to pravo im se Zakonom o osobnim asistentima oduzima, osim u slučaju dvočlanih kućanstava ili kućanstava s više osoba s invaliditetom, a i u tom slučaju bi imali pravo samo 22 sata mjesečno, rekle su danas na konferenciji za medije članica Možemo!, Ana Alapić, i sama majka njegovateljica, te saborske zastupnice Možemo!, Jelena Miloš i Sandra Benčić.

Ana Alapić je upozorila na činjenicu da njen četrnaestogodišnji sin, koji boluje od spinalne mišićne atrofije i potpuno je nepokretan, po novom zakonu neće imati pravo na osobnog asistenta, zato što je ona roditelj njegovatelj. U njihovom kućanstvu živi i njena 66-godišnja majka, operiranog kuka, za koju se po novom zakonu očekuje da i za pet ili deset godina brine o njenom sinu kada ona ne bude mogla. “Zakon se brusio 15 godina, a na kraju uskraćuje pravo na osobnog asistenta ovako ranjivoj skupini.”

Alapić je istaknula da njihovo kućanstvo nema nijednu uslugu iz sustava socijalne skrbi, već samo naknade. Skrenula je pozornost i na priče Brigite i Laure, djevojki koje studiraju i koje trenutno njihovi osobni asistenti prate na fakultet i u izlaske, a koje će s novim zakonom također izgubiti to pravo“Pretpostavlja se da ćemo mi kao roditelji svoju odraslu djecu pratiti u njihovom društvenom životu – to govori o potpunom nerazumijevanju želja i potreba naših mladih osoba s invaliditetom”.

Alapić je naglasila da roditelji njegovatelji ne mogu od 0 do 24, bez adekvatne zamjene, skrbiti o svojoj djeci, među ostalim i zato što s godinama postaju umorniji i boležljiviji. “Mi noćima ne spavamo, ja se noću u prosjeku dignem i do deset puta, aspirirati ili okrenuti svog sina, a ovaj zakon je predvidio da nakon toga trebam ostatak dana nastaviti funkcionirati bez ijednog sata zamjene”, istaknula je Alapić i pozvala mlade osobe s invaliditetom i njihove roditelje da jasno i glasno izraze nezadovoljstvo, jer ovakav zakon ne smije proći”.

Jelena Miloš je upozorila da, unatoč tome što se pravo na osobnog asistenta za ostale osobe s najtežim oblicima invaliditeta sada garantira zakonom, to ne znači da će sve te osobe i moći dobiti osobnog asistenta. Naime, nedostatak osobnih asistenata postoji već sad, na puno manjem broju korisnika. Miloš je istaknula da je razlog tome činjenica da osobni asistenti rade na pola radnog vremena, najveći broj njih za samo 2.000 kuna, od čega si ne mogu osigurati egzistenciju. Smatra da će ključan biti novi pravilnik kojim će ministar definirati cijenu rada i broj sati osobnih asistenata. “Država osobnim asistentima mora osigurati puno radno vrijeme i dostojanstvenu plaća, usporedivu s plaćama u socijalnom sektoru – samo tako će moći osigurati dovoljan broj osobnih asistenata”, zaključila je Miloš.

Sandra Benčić je, odgovarajući na prozivke od strane premijera Plenkovića o tome da opozicija nema empatije, dok njegova Vlada ima, rekla da je to vrhunac cinizma nakon što je premijer svoje zastupnike natjerao odbiju naknadu 6+6 za roditelje njegovatelje, “da bi se tri dana poslije pojavio i rekao: Ne, ja to dajem”. Benčić smatra da je premijer iskoristio najranjivije skupine da bi sebi zaradio poneki politički bod, nakon što je HDZ odbio njihove zahtjeve, tri puta na prijedlog Možemo! u Saboru još u 2022. godini,  a onda ih je on “kao milošću Božjom dao.”

Benčić je upozorila da Vlada ne daje milost, već ljudima nakon 30 godina osigurava prava koja im jamči Ustav. “Osobe s invaliditetom, kao i svi ostali građani, imaju određena prava i njihovu realizaciju moramo financirati iz proračuna, ne zato što je netko empatičan, nego zato što je to njihovo pravo i ja želim da se u Hrvatskoj o tom pitanju počne govoriti kao u pravu, a ne pomoći ili milosti”, zaključila je Benčić.