Zahtijevamo kontrolu isplata potpora za radnike!

Zahtijevamo kontrolu isplata potpora za radnike!

Ravnatelj Porezne uprave, Božidar Kutleša, u sinoćnjem Dnevniku HRT-a izjavio je da eventualne malverzacije sredstvima koje su poslodavci dobili od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kao potporu za radnike, ne smatra nečim čime bi se Porezna uprava trebala baviti,  jer se radi o sredstvima koja su potpora poslodavcu.

Ravnatelj Porezne uprave, Božidar Kutleša, u sinoćnjem Dnevniku HRT-a izjavio je da eventualne malverzacije sredstvima koje su poslodavci dobili od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kao potporu za radnike, ne smatra nečim čime bi se Porezna uprava trebala baviti,  jer se radi o sredstvima koja su potpora poslodavcu. Time je zapravo dao neizravnu dozvolu poslodavcima da sredstvima koje su dobili za radničke plaće rade što god žele. Neprihvatljivo je da se javna sredstva troše bez kontrole, jer će prednost ostvariti oni koji se ponašaju neodgovorno prema svojim radnicima.

Možemo! se od početka ove krize zalaže za rješenja koja će radnicima osigurati stabilnost  prihoda i omogućiti kontrolu države nad potrošnjom proračunskih sredstava. Smatramo da mjere trebaju biti dizajnirane tako da pomognu svima kojima je pomoć potrebna, ali da na njima nitko ne smije profitirati. Iz tog razloga zahtijevamo da Vlada prilikom financijskih intervencija u gospodarstvo usvoji dva kriterija: (1) zadržavanje radnih mjesta i plaća koje mogu pokriti troškove života radnika i (2) zabranu profitiranja od sredstava koje se sada investiraju u gospodarstvo. To konkretno znači da se potpore moraju vezati uz obavezu očuvanja radnih mjesta, te da se od svih subjekata koji dobivaju neki oblik državne potpore traži zabrana isplate dividendi za 2019. godinu i obaveza reinvestiranje te dobiti u održavanje poslovanja u 2020. godini. Smatramo da je primarna obaveza svakog vlasnika investirati u poslovanje svoje tvrtke, a da se pomoć treba usmjeriti na sve one koji nemaju dovoljno viškova ili likvidnosti.

Osiguranje kontrole načela neprofitiranja od mjera može se provesti kroz sustav porezne prijave i podnošenja financijskih izvješća za 2020. godinu, kada će se po predaji prijave/izvještaja za 2020. vidjeti je li netko na razini godine imao pad prihoda veći od 20% ili ne. Svima koji će imati  takav pad na razini godine potrebno je otpisati dugovanja za poreze i doprinose, a onima kojima su  prihodi bili na razini 2019. (do -20%) odrediti obvezu proporcionalnog povrata dugovanja za poreze i doprinose odobrene u 2019.g.

Konačno, smatramo da se korištenje mogućnosti neplaćanja poreza i doprinosa u tromjesečnom razdoblju (s eventualnom naknadnom korekcijom ovisno o trajanju krize), treba omogući bilo kada tijekom godine. Tako bi se izjednačila potpora onim tvrtkama koje  posljedice osjećaju već sada, i onima koje će posljedice osjetiti u nadolazećem razdoblju, kada završe poslove ugovorene prije krize.