Potpiši peticiju za strožu regulaciju kockanja i kladionica

Kladionice i kocka uništavaju živote. Stanimo tome na kraj!

  Potpiši za strožu regulaciju kockanja   

  Voditelj obrade Podataka: Možemo! - politička platforma, OIB 56908453917, Zagreb. Svrhe i pravna osnova obrade podataka: Klikom na gumb "potpiši" ćemo pohraniti vaše podatke kako bismo vam slali informacije o djelovanju političke platforme Možemo!. Vaše osobne podatke ovlašteni smo koristiti temeljem ove privole koju nam slobodno dajete. Vaša prava: Ova privola je dobrovoljna i u svakom trenutku je možete povući s učinkom na budućnost. Ako želite povući ovu privolu, čime ćete ujedno prestati primati naš newsletter, to možete učiniti slanjem zahtjeva za brisanjem vaših podataka na mail adresu info@mozemo.hr ili putem linka za odjavu koji se nalazi u samom newsletteru koji primite. Dodatne informacije o načinu na koji obrađujemo vaše podatke te o vašim pravima dostupne su i u Politici privatnosti na našoj web stranici.

   

  Ovom peticijom želimo prikupiti potpis svakoga od vas koji prepoznaje kladionice i igre na sreću kao opasnost za mentalno zdravlje osobe, ali i opasnost za obitelj i prijatelje.


  • U Hrvatskoj je između 40 i 50 tisuća ovisnika o kocki.
  • Svaki ovisnik o kockanju utječe na šest osoba iz svoje okoline.
  • Gotovo četvrt milijuna ljudi u Hrvatskoj žrtve tzv. igara na sreću, odnosno klađenja i kocke.
  • Čak 12% srednjoškolaca u Hrvatskoj pokazuje ozbiljne probleme vezane uz kockanje.
  • Čak 70% srednjoškolaca u nekom je trenutku kockalo.

  Svojim potpisom doprinijet ćete vidljivosti ovog problema i napraviti pristisak na sve koji će sastavljati novu vladu, da se odmah na početku mandata uhvate ukoštac s problemom dostupnosti i ovisnosti o igrama na sreću.

  Mi se obavezujemo to učiniti u prvoj godini našeg mandata!

  Obvezujemo se da ćemo uvesti:

  1. Drastično strožu regulaciju cjelovitog poslovanja i oglašavanja kladionica i kasina. Konkretno, regulaciju oglašavanja u smjeru njegovog zabranjivanja, kao što je već u provedbi na ZET-ovim tramvajima, te zabranu sponzorstava od strane tvrtki koje se bave organiziranjem klađenja.
  2. Regulaciju dostupnosti i pristupačnosti prodajnih mjesta van naseljenih mjesta, uz izmicanje iz dosega djece i ranjivih skupina.
  3. Ograničenje broja dostupnih prodajnih mjesta, ovisno o broju stanovnika jednice lokalne samouprave.
  4. Micanje kladomata iz ugostiteljskih objekata
  5. Uvođenje obveze postavljanja softvera koji štiti online igrače uz obvezno novčano i vremensko ograničenje. Također, to uključuje i centralizirani model registriranja za igre na sreću putem kartica za igru kod svih priređivača, kojim bi se kvalitetnije reguliralo online tržište, uz mehanizam samoisključenja, kontrolu vremena provedenog u igri i kontrolu potrošnje.