Zvonimir Glavaš

6. izborna jedinica

Zovem se Zvonimir Glavaš, nastavnik sam i znanstvenik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i vijećnik u Vijeću Gradske četvrti Trnje. 

Rođen sam 25. 8. 1989. u Osijeku, u kojem sam živio do 2014. Diplomirao sam kroatistiku i povijest, te se dolaskom u Zagreb zaposlio na Odsjeku za kroatistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Istraživački se bavim prostorom dodira književne, kulturalne i političke teorije, a doktorsku disertaciju na tom polju obranio sam 2020. Autor sam više od dvadeset znanstvenih radova i knjige Postmarksističko stanje (2023), suradnik na europskim i domaćim istraživačkim projektima, usavršavao sam se u Pragu, Berlinu i Poznanu te sudjelovao na skupovima diljem Evrope. U okvirima nekoliko inicijativa bavio sam se promicanjem aktivnog građanstva i participacije u političkim procesima. Alumnus sam Akademije za politički razvoj. Govorim engleski i njemački jezik. 

Politiku sam strastveno pratio otkad se sjećam; kao promatrač, povremeni komentator na portalima i teoretičar. No prije priključivanja Možemo neki oblik praktičnijeg angažmana imao sam samo u akademskim okvirima, u otporu pritiscima klerikalnih desnih lobija na Sveučilištu. Tih godina sudjelovao sam u radu Plenuma Filozofskog fakulteta i obnašao dužnost predsjednika Studentskog zbora u sazivu koji se suprotstavio institucionalnom nasilju na Sveučilištu.

Za aktivaciju u široj zajednici odlučio sam se uoči prethodnih lokalnih izbora, uključivši se u kampanjske aktivnosti koje su započinjale. Od tada intenzivnije sudjelujem u životu Platforme kao član Koordinacije Kvartovske grupe Trnje je naše, vijećnik u VGČ-u Trnje te član platformske Radne grupe za obrazovanje. Osim redovnih djelatnosti u oba okvira, sudjelovao sam i u različitim kampanjskim aktivnostima (lokalni izbori, nedavni prosvjed, aktualna kampanja…), u izradi izbornog programa za područja odgoja i obrazovanja te znanosti i visokog obrazovanja, u održavanju Facebook stranice Trnje je naše itd. Predstavnik sam Grada u odborima Prirodoslovne škole Vladimira Preloga i Dječjeg vrtića Vladimir Nazor.