Silvana Čeko Jurišić

9. izborna jedinica

Spletom okolnosti život me doveo u Krupu, malo selo u okolici Obrovca, a posljednje četiri godine tu i živim. Velebit, rijeka Krupa i Zrmanja osvojili su me na prvu, a kako je vrijeme prolazilo zavoljela sam i ljude koji čine ovu zajednicu. Kao aktivisticu, tema koja me je okupirala posljednjih godina je položaj žena u ruralnim područjima. Žene na obrovačkom području nemaju puno izbora što se tiče zaposlenja. Rade kao gerontodomaćice ili u svojim OPG-ovima, kojima su najčešće muški članovi obitelji (očevi ili supruzi) nositelji gospodarstva. Na prvom mjestu su majke, supruge, domaćice ali i fizičke radnice.

Nedostaje radnih mjesta, edukacija, tečajeva, ali i kulturnog i društvenog života… nedostaje prilika za žene koje imaju želju i volju raditi za sebe i na sebi te za zajednicu. Tijekom 2022. g. pohađala sam i završila program Mirovnih studija pri CMS-u. Ovaj program osnažio me u mojim prvim (malim) koracima, neformalnim inicijativama osnaživanja žena u ruralnom kraju. Nastojim povezati se s organizacijama civilnog društva (kako u neposrednoj blizini, tako i s onima iz drugih dijelova RH i šire, a koji žive sličnu realnost), ali i s pojedincima koji svoje iskustvo i znanje mogu i žele prenijeti.

Surađivala sam s brojnim organizacijama civilnog društva, Ustanovom za mirovno obrazovanje i djelovanje „Politike nenasilja“, Udrugom LUČ iz Berka, Centar za mirovne studije, Ženska soba, Zadarski plesni ansambl itd. Pedagoginja sam i psihoterapeutkinja, trenutno nezaposlena. Pokrenula sam i vodila Grupu podrške za osobe sa psihičkim poteškoćama i njihove najbliže u Zadru od 2014. do 2016. godine. Od 2004. godine sudjelovala samu brojnim kazališnim projektima, izložbama i drugim umjetničkim projektima osobno te kao asistentica, producentica i organizator.

Majka sam aktivistkinje i vrijedne studentice te supruga pomorca koji na ovim izborima neće imati pravo glasa.