Leonardo Pierobon

11. izborna jedinica

Rođen sam 16.06.1994. u Zagrebu. Doktor sam znanosti, diplomirao sam fiziku na Sveučilištu u Cambridgeu, te od malena sanjam o tome kako promijeniti svijet. Da bih promijenio svijet, prvi korak je – znanost. S 18 godina sam dobio stipendiju za studij prirodnih znanosti u Cambridgeu, gdje sam specijalizirao kvantnu fiziku. Za vrijeme studija dobio sam nagradu “Senior Scholar Award” zbog odličnih akademskih uspjeha. Potom sam s nepunih 27 godina završio doktorat iz područja magnetizma na ETH Zurich, u sklopu kojeg sam izučavao kako poboljšati magnete koji se koriste u električnim autima. Istraživanjem se i dalje bavim, a 2021. godine sam se vratio u Hrvatsku, gdje sam pokrenuo firmu koja se bavi akademskim savjetovanjem klijenata iz cijelog svijeta.

Da bih promijenio svijet, drugi korak je – obrazovanje. Moj mladenački se promijenio kada sam shvatio da znanstvena otkrića nisu dovoljna za promjenu društva – treba nam cjelovito obrazovanje koje nas uči kako razmišljati kritički, proaktivno i empatično. Zato sam se posvetio radu udruge „Društvo za edukaciju van okvira“, čiji sam predsjednik i kroz koju organiziram međunarodnu Ljetnu Školu Znanosti u Požegi za talentirane srednjoškolce, podržanu od brojnih znanstvenika, uključujući dva Nobelovca. Također sam gorljiv aktivist za ljudska prava. Kao gej osoba sam se kroz odrastanje suočio s iznimnom količinom vršnjačkog nasilja koju nitko ne bi trebao doživjeti i zato se zalažem za inkluzivno, ravnopravno i nenasilno društvo.

Da bih promijenio svijet, treći korak je – politika. Svojim političkim angažmanom volio bih uvesti u Hrvatsku one stvari koje sam naučio desetogodišnjim radom u inozemstvu, poglavito u područjima zelene tranzicije, cjelovitog obrazovanja i zaštite ljudskih prava. Istinski vjerujem u bolju budućnost. Mogu zamisliti drugačiju Hrvatsku, a nadam se da i vi. Jedna osoba ne može promijeniti svijet, to možemo samo zajedno. Da bismo promijenili svijet, zadnji korak je – zajedništvo.