Ivica Profaca

10. izborna jedinica

Rođen sam 1965. u Splitu, završio sam studij marketinga i odnosa s javnošću, oženjen sam i otac dviju odraslih kćeri, tečno i aktivno govorim engleski jezik. Najveći dio profesionalnog života od sredine osamdesetih godina proveo sam u medijima, kao stalno zaposleni novinar i urednik u Borbi (1988-1990. – dopisnik), Slobodnoj Dalmaciji (1992-2000. – novinar, kolumnist, urednik vanjskopolitičke rubrike, urednik u nacionalnom desku, urednik internet izdanja) i Jutarnjem listu (2000-2010. – šef dopisništva Split). Osim toga surađivao sam i još surađujem u nekoliko desetaka domaćih i inozemnih medija, među ostalim tijekom rata u Associated Pressu, te osim ratnog izvještavanja pratio više važnih međunarodnih događanja, primjerice potpisivanje Daytonskog sporazuma u Parizu. Kao novinar dobitnik sam stipendije Alfred Friendly Press Fellowship (SAD) 1997., na kojoj sam radio kao reporter u The Dallas Morning News.

U međuvremenu sam (premda i dalje povremeno pišem) od 2015. napravio zaokret u karijeri i danas najviše radim kao licencirani turistički vodič za Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju, što mi daje dobar uvid u stanje turističke industrije u Hrvatskoj.

U Možemo! – što mi je prvi politički angažman – uključio sam se 2020. godine, a potom bio među osnivačima lokalne grupe u Splitu, čiji sam sada su-koordinator uz Tamaru Visković. Također, član sam Teritorijalne grupe, a na prošlogodišnjoj izbornoj skupštini izabran sam u Vijeće Možemo!. Sudjelovao sam kao kandidat za Gradsko vijeće Splita na lokalnim izborima 2021. kada smo s koalicijskim partnerima osvojili tri mandata, te 2022. na ponovljenim izvanrednim izborima i kotarskim izborima. Sudjelovao sam i u pisanju stranačkog programa za Split, najviše na temama sporta, turizma i urbanizma. Također, bio sam jedan od aktera u kampanji za zaštitu pomorskog dobra, a nedavno sam bio i član radne grupe koja je radila na dijelu stranačkog programa posvećenom turizmu.