Iver Pešut

10. izborna jedinica

Rođen sam i odrastao u Splitu. Strojarski sam tehničar, suprug i otac dvoje djece. Sudionik sam Domovinskog rata nakon kojega radim već 29 godina. U ovome mandatu sam i vijećnik u Gradskom kotaru Kocunar. Svjedok sam višedesetljetne erozije hrvatske proizvodne privrede i svih njenih grana te depopulacije naše zemlje.

Zalažem se za zaustavljanje bezočne pljačke hrvatskog društva i njenih građana koja je provođene sa samih vrhova političke vlasti te tako, kao norma i obrazac ušla u sve pore našeg društva. Zalažem se za zaustavljanje erozije kvalitete života svih naših građana, za prestanak otimanja javnih dobara i prostora, zelenih površina i obala, za kvalitetno, dugoročno i održivo rješavanje infrastrukturnih problema naše zajednice.

Turizam vidim kao važnu granu ali, suprotno sadašnjoj politici, kao sektor kroz koji bi gosti mogli upoznati našu izvornost i autohtonost, ne kao puku servilnost i uslugu kakvu mogu dobiti bilo gdje. Turizam, ali kroz suživot lokalnih zajednica ljudi i gostiju, a ne kao ekskluzivni resort gdje će naši gradovi van sezone zjapiti prazni, bez svojih stanovnika. Zalažem se za pravednu redistribuciju porezom prikupljenih sredstava i njihovu precizno kontroliranu namjenu, prvenstveno u svrhe podizanja kvalitete javnih usluga i kvalitete života; zdravstvo, obrazovanje, socijalna skrb naše sve starije populacije, briga o mladima, njihov razvoj i otvaranje perspektiva.

Zalažem se i za istinsku sekularizaciju našeg društva umjesto dvostrukih normi i njene sadašnje zapravo dekorativne funkcije, za demilitarizaciju društva, za jednak glas svakog dionika ove zajednice bez obzira na spol, etnicitet, političke stavove i bilo koju drugu odrednicu, sve dok ne narušava jednako pravo drugoga dionika. Kompleksan je i zahtjevan zadatak organizirati pravedno, progresivno, perspektivno i održivo društvo dostojno ostanka i zalaganja svih njegovih članova, za tako nešto je potreban izniman rad, zalaganje, samokontrola, visoka moralna i ljudska načela i bezrezervna odgovornost.