Damir Lujanac

2. izborna jedinica

Rođen sam prije 49 godina u Ludwigsburgu (Njemačka), a osnovnu školu sam završio u Daruvaru. Tada sam poseban interes imao za ples i znanstvene radove iz područja biologije i kemije.

Srednje obrazovanje stječem u Križevcima i završavam Srednju veterinarsku školu te se posebno rado prisjećam života u Učeničkom domu u Križevcima.

Upisujem Agronomski fakultet u Zagrebu, rektorova nagrada iz područja ribarstva i diploma iz područja mljekarstva, te kao najbolji student dobivam stipendiju LURA d.d. i nakon odsluženja vojnog roka dobivam posao u Sireli Bjelovar. Radim na terenu sa 2800 kooperanata, sudjelujem u izgradnji 23 staje za muzne krave.

Nakon toga postajem CEO Zdenke d.d. kojoj konsolidiramo poslovanje i spašavamo 400 radnih mjesta i plasmana mlijeka za 1600 kooperanata te u potpunosti saniramo dugovanje od 700 mil. kn, sve u 12 mjeseci rada.

Kontinuirano radim u prehrambenoj industriji, a jedan period sam imao radni angažman u zaštiti prirode i staništa na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Obiteljski smo imali nešto zemlje, a sada smo to povećali i formirali OPG koji ima glavnu djelatnost u voćarstvu i sada obrađujemo 64 hektara voćnjaka, više vrsti voća sa do sada posađenih 12.800 sadnica. Zapošljavamo 2 djelatnika za stalno uz sezonska zapošljavanja do 5 djelatnica.

Otac sam troje djece i zajedno sa suprugom uspijevamo koordinirati sadašnja dva studenta i jednog prvašića.

Posebno područje interesa mi je poljoprivreda i prehrambena industrija, zdrava hrana i zaštita prirode, jer znam kako bi lako bilo organizirati sustav u kojem imamo održivu poljoprivredu i ruralni prostor po mjeri zadovoljnih ljudi i zdravog okoliša u cjelini.